AKTUALNOŚCI

Zdrowe, bo własne

Kilka tygodni temu odwiedziła nas pani higienistka, która przypomniała o zasadach zdrowego odżywiania. Zainspirowani spotkaniem przeprowadziliśmy rozmowę, podczas której doszliśmy do wniosku, że zdrowe odżywianie to nie tylko zbilansowana dieta czy ograniczanie słodyczy, ale także jakość produktów, z których przygotowane są nasze posiłki.

Uczniowie klasy 1B na kółku ekologiczno-przyrodniczym założyli eksperymentalny ogródek. W przypiętych do korkowej tablicy woreczkach strunowych posiali nasiona kilku podstawowych ziół i warzyw. Dzieci każdego dnia mogą obserwować, jak rośliny kiełkują oraz wzrastają – wystarczy pamiętać o podlewaniu. Nie potrzeba nawozów i oprysków, które można zastąpić odpowiednią pielęgnacją. Ciesząc się swoją uprawą uczniowie nabywają przekonania, że każdy jest w stanie wyhodować ekologiczne warzywa w swoich przydomowych ogródkach, a ich spożywanie z pewnością wyjdzie nam na zdrowie.

Powiązane wpisy